Logo Roger KB

Nejen Alza.cz a Rohlik.cz, ale nově i Datart a Pilulka.cz díky Invoice Financing zkracují splatnosti faktur svým dodavatelům. Peníze za faktury dostanou do 3 dnů

Lucie Přikrylová
22. 4. 2020

Řetězec s elektronikou Datart a farmaceutický e-shop Pilulka.cz nově zkracují svým dodavatelům splatnost faktur na 3 dny díky službě Invoice Financing od Platební instituce Roger. Řadí se tak ke společnostem jako je Alza.cz, která díky Invoice Financing umožnila svým dodavatelům zkrátit si splatnosti faktur (průměrná splatnost v ČR je 52 dnů). Dodavatelé díky Invoice FInancing získají peníze do 3 dnů a mohou plynule růst, bez uzamčení prostředků ve fakturách.

Dlouhé splatnosti dokáží ohrozit malé a střední firmy

Stejně jako Alza.cz i Pilulka.cz a Datart znají důsledky dlouhých splatností a našli pro dodavatele řešení. Spousta jiných velkých firem potřeby dodavatelů ignoruje a zkracování splatností nejen, že nenabízí, ale dokonce ho zakazuje.

Menší podnikatelé se kvůli dlouhým splatnostem často dostávají do problémů s cash flow z důvodu nedostatku pracovního kapitálu. Odběratelé naopak potřebují splatnosti faktur navázat na průměrnou obrátku zboží, jednoduše řečeno potřebují platit za zboží až v momentu, kdy ho prodají.

Od roku 2008 vzrostla délka splatností celosvětově o deset procent. Někteří odběratelé se proto snaží nabídnout a implementovat řešení, které jim dovolí ponechat si splatnosti které potřebují, ale zároveň umožní dodavatelům rychlejší přístup k penězům. Služba, která nabízí toto řešení pro dodavatele i odběratele se jmenuje Invoice Financing a zabezpečuje ji Platební instituce Roger. Díky ní dodavatelé získají peníze za své faktury do 3 dnů.

„V bankách je zatím financování dodavatelského řetězce služba pro velké, často nadnárodní dodavatele. Přitom nejvíce ho potřebují právě malé a střední firmy. Alza.cz těmto menším firmám již službu Invoice Financing zpřístupnila. Od té doby ji využívá už 97 dodavatelů, tedy cca 15 % portfolia. Proto vidíme velký potenciál i pro Pilulku a Datart.“ komentuje CEO Platební instituce Roger, Adam Šoukal.

Dodavatelé oceňují flexibilitu služby

Všichni dodavatelé Datart nebo Pilulka.cz si nově mohou vybrat, zda si fakturu nechají společností proplatit ve standardní splatnosti, nebo si ji prostřednictvím Rogera nechají profinancovat kdykoliv v průběhu splatnosti. Pokud zvolí druhou možnost, pak dostanou peníze za faktury na účet už do 3 dnů.

“Výrazně rozšiřujeme portfolio i celkový objem spolupráce s dodavateli. Zároveň naším cílem není je svazovat a brzdit v rozvoji dlouhými splatnostmi. Díky Rogerovi můžeme nabídnout produkt, kterým si splatnosti zkrátí, jak zrovna potřebují. Kterou fakturu a kolik si jich nechají profinancovat, je čistě na nich. Dodavatelé tak nemusí čerpat bankovní úvěry a zadlužovat se,” okomentoval Petr Kasa, CEO Pilulka.cz.

Profinancování dodávek zboží je jedním z klíčových parametrů obchodu. Efektivní práci s pracovním kapitálem vnímáme v Datartu jako nutnou součást obchodu.  Proto také aplikace pokročilých forem financování dodávek zboží a především realizace profinancování v podstatě online prostřednictvím jednoduchého intuitivního rozhraní nás zaujala natolik, že jsme se rozhodli integrovat profinancování prostřednictvím Roger do našeho standardu. Zkrátit splatnosti a umožnit dodavatelům rychlý přístup ke zdrojům a současně operativně řídit výši otevřeného kreditu vnímáme jako příležitost pro další rozvoj vzájemného obchodu. Tím, že tato služba umožní zvolit konkrétní faktury a čas profinancování, dostávají naši partneři do rukou zajímavý nástroj pro řízení likvidity.okomentoval Kamil Čejka, CFO Datart.

Datart i Pilulka.cz jsou souběžně zapojeni do systému Orion EDI od partnerské společnosti Grit, který slouží k elektronické výměně dat (faktur). Financování je tak díky automatizaci rychlejší a bez zbytečné administrativy.

Podrobnosti o financování dodavatelského řetězce můžete vidět v blogovém příspěvku.

Od roku 2013 spojuje Roger investory se společnostmi a nabízí službu faktoring. Posláním Rogera je, aby si podnikatelé nemuseli dělat starosti s dlouhými splatnostmi, měli dostatečné cash flow a mohli se soustředit na rozvoj svého podnikání. To je možné díky unikátní a Českou národní bankou licencované investiční platformě. 

© 2023 Platební instituce Roger a.s.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram